skip to Main Content

Защо WordPress е безплатен? Какви са разходите? Какво е уловката?

Един от най-често задаваните въпроси от нашите потребители е „Трябва ли да плащам, за да използвам WordPress?“. Ние им казваме, че WordPress е безплатен и с отворен код софтуер, който обикновено е последван от „Защо WordPress е свободен?“.

В тази статия ще обсъдим защо е безплатен WordPress, каква е цената за стартиране на WordPress сайт и каква е уловката?

WordPress е безплатен

WordPress е софтуер с отворен код. Той е безплатен в смисъл на свобода, а не в смисъл на безплатна бира. Може да попитате каква е разликата между тези две?

Софтуерът с отворен код идва със свободата да използвате, модифицирате, надграждате и преразпределяте софтуера по желания от вас начин, без да плащате такси.

Въпреки това може да има разходи, свързани с други области. Ще обсъдим цената на използването на софтуер с отворен код WordPress по-късно в тази статия.

Защо не продават WordPress като софтуер?
Често се питаме, защо хората и компаниите, стоящи зад WordPress, не го продават? Ако WordPress е толкова добър, колкото всички казват, тогава очевидно биха спечелили много повече пари, продавайки го.

Това твърдение би имало смисъл , ако отделна компания или физическо лице притежава WordPress.

WordPress е проект с общност с отворен код, в който десетки хиляди талантливи хора са направили принос, за да го превърнат в страхотен софтуер, какъвто е днес.

Има основен екип от разработчици, които ръководят разработването на проекта, но всеки може да допринася за кръпки, да коригира грешки, да прави функции, да предлага функции и т.н.

Освен това ръководителите на проекти се променят от една версия в друга. Ако се включите дълбоко в общността, тогава можете да станете основен принос за WordPress.

Философията зад софтуера с отворен код

Философията на движението на софтуера с отворен код е, че софтуерът не е като другите осезаеми продукти. След като се създаде софтуер, той може да се копира многократно с малко разходи.

Да вземем за пример фабрика за играчки. Всяка произведена играчка има различни части и всяка част има разходи. Производствената цена на тези части може да бъде изчислена от фабриката, за да се определи разумният марж на печалба за продукта.

От друга страна, разходите за създаване на софтуер и изработка на негови копия не са еднакви. Някои групи смятат, че с всяко продадено копие маржът на печалба на софтуера става по-нечестен.

За да разберете повече за идеалите за софтуер с отворен код, вижте Философията на GNU .

Как хората печелят пари с WordPress?
Двете основни печеливши части на всеки софтуер с отворен код са продукти и услуги, базирани на един и същ софтуер с отворен код.

Хората често бъркат WordPress с WordPress.com , но всъщност са две различни неща. WordPress (често се споменава за хостван WordPress или WordPress.org ) е безплатна платформа за блогове и създател на уебсайтове.

Matt Mullenweg, съосновател на разработчика на WordPress, стартира компания, наречена Automattic, която предоставя „ограничена“ безплатна услуга за хостинг на блогове в WordPress.com и можете да плащате / надграждате за отключване на функции и премахване на реклами.

За да получите пълната мощ на WordPress в платформата WordPress.com, ще трябва да се регистрирате с тяхната WordPress VIP услуга. Това струва над $ 5000 на месец за хостинг + 5000 $ такса за настройка.

Automattic е събрал общо $ 317.3M за финансиране за 7 кръга. Последното им финансиране е събрано на 1 януари 2015 г. от кръг за рискове. ( Източник )

Други разработчици също продължават да изграждат успешни многомилионни бизнеси около WordPress, като създават комерсиални плъгини, комерсиални теми и дори предлагат хостинг на WordPress .

Някои примери за успешни многомилионни WordPress компании са:

WPEngine – управлявана хостинг компания WordPress, която е събрала над 290 милиона долара и сега също притежава търговски теми StudioPress .
Страхотен мотив – воден от Syed Balkhi е друга многомилионна компания, базирана около WordPress. Компанията управлява WPBeginner, OptinMonster , WPForms , MonsterInsights , SeedProd и други популярни WordPress плъгини.
Yoast – е компанията зад популярната приставка за WordPress SEO, която се използва от над 5 милиона уебсайтове.
ElegantThemes – многомилионна тематична компания, която стои зад популярната програма за създаване на страници с Drag & Drop : Divi и няколко други приставки.
Свързани: Вижте нашия списък с 20 най-добри WordPress компании .

Добрите разработчици и консултанти на WordPress също така осигуряват комфортен доход на пълен работен ден, като изграждат персонализирани уебсайтове, приложения и плъгини около WordPress за своите клиенти. Голяма част от тях правят над шестцифрени цифри годишни приходи.

Авторските права на WordPress безплатни ли са?
Не, WordPress не е авторско право. Лицензира се по начин, който позволява на всеки да го използва, но всеки принос към софтуера е защитен с авторски права.

Той се освобождава под GPL, така че вие ​​сте свободни да използвате, променяте и преразпределяте кода. Ще имате авторските права върху модификации, които правите на софтуера, а не на целия код.

GPL изисква всяко производно произведение, което пускате или разпространявате, да бъде лицензирано и под GPL. Може да имате авторските права да правите всичко, което искате, вашата производна работа автоматично наследява лиценза на GPL, така че другите са свободни да използват, променят и преразпределят кода по избрания от вас начин.

Това означава ли, че всички премиум WordPress теми и приставки са лицензирани GPL?
Според официална публикация в блога на WordPress.org, темите също са GPL . Изображенията, CSS и Javascript, използвани в теми и плъгини, могат да бъдат изключени, но всички PHP и HTML части от теми и плъгини използват широко WordPress функционалност, така че те са производна работа, следователно са лицензирани под GPL.

Докато някои хора не са съгласни с това, повечето доверени фирми на WordPress следват и спазват указанията на общността.

Съдържанието публикувано с WordPress също наследява GPL?
Не, имате право да лицензирате съдържанието си по какъвто и да е начин. Освен ако съдържанието, което публикувате, всъщност е производна работа на WordPress или друга работа с лиценз на GPL.

Например, ако споделяте своите статии, снимки или други произведения на изкуството в блога си, тогава притежавате пълни авторски права върху него.

Ако обаче пишете публикация в блог, показваща на хората как да използват функция на WordPress с примери, тогава тази конкретна публикация може да бъде лицензирана по различен начин. Кодът, използван в примерите, всъщност е производна работа и автоматично наследява GPL лиценза.

Търговската марка WordPress
Кодът на WordPress като софтуер се освобождава под GPL, но думите WordPress, WordCamp и логото на WordPress са регистрирани търговски марки, собственост на фондацията WordPress .

За да прави разлика между сайт или ресурс, който е официален или управляван от общността, фондацията моли хората да не използват „WordPress“ в името на домейна си.

Това е причината нашият сайт да се нарича WPBeginner вместо WordPressBeginner. Всеки уебсайт, курс за обучение или ресурс, който виждате, че има WordPress в името на домейна им, вероятно се ръководи от човек, който не знае достатъчно за WordPress. Това означава, че вероятно не трябва да им плащате никакви пари:)

Повечето законни фирми, изградени около WordPress, са запознати с правилата за запазените марки и спазват правилата.

Разходи за използване на WordPress
WordPress като софтуер е безплатен за изтегляне и използване. Въпреки това, за да използвате WordPress в мрежата, ще ви е необходим WordPress хостинг .

Можете да използвате WordPress.com за създаване на безплатен блог, но имайте предвид, че има някои разлики. Вижте нашето сравнение на WordPress.com с WordPress.org за повече подробности.

Цената за използване на WordPress е относително минимална и важи и за всеки друг тип уебсайт. Единствената реална цена е уеб хостинг ($ 7,99 на месец) и име на домейн ($ 14 / година).

Потребителите на WPBeginner обаче могат да получат безплатно име на домейн и 60% отстъпка от уеб хостинг от Bluehost, което означава, че можете да стартирате уебсайт за едва $ 2.75 на месец. Bluehost е официално препоръчан хостинг доставчик на WordPress.

Свързани: Как да стартирате блог на WordPress (Последно ръководство)

Допълнителни разходи могат да бъдат комерсиални WordPress теми, известни също като премиум WordPress теми. От вас обаче не се изисква да ги използвате, тъй като има над 6000+ безплатни WordPress теми, които можете да използвате.

Хората често използват комерсиални плъгини, но не се изисква да ги използвате, тъй като има над 54 000+ безплатни WordPress приставки.

Създадохме подробно ръководство за това колко всъщност струва изграждането на уебсайт на WordPress с инструкции как да стартирате уебсайт по бюджет и да спестите пари.

Надяваме се, че тази статия отговори на вашите въпроси относно лицензирането на WordPress, разходите за стартиране на WordPress сайт и бизнеса около WordPress. Може да искате да видите и нашия списък с лесни за стартиране онлайн бизнес идеи, които всъщност печелят пари .

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *