skip to Main Content

Как да подредим съдържанието на сайта за възможно най – доброто SEO

Търсачките, и най-вече Google,  доставят най-много трафик и посетители. Именно по тази причина оптимизацията за търсачки – SEO е от изключителна важност.

За процеса  SEO често се смята, че е просто сбор от технически трикове. Като професионален SEO оптимизатор признавам, че прекарвам доста време в решаване на технически проблеми по сайтове на клиенти.

Един от най-важните технически фактори за добро индексиране от търсачки е структурата на сайта. Структурата определя колко достъпен ще е сайтът за търсачките и дали ще индексират правилно съдържанието, което той предлага.

Чрез създаване на добра структура може да подобрите класирането си в търсачките.
Започна ли да става интересно? Да. Тогава да изясним какво трябва да направим.
Изграждане на добра структура на сайт
 Преди изграждането на нов сайт или структурни промени на вече изграден, е най добре да се нарисува структурата му подобно на схемата по-долу.

Фигура 1- Типична структура на сайт

На фигура 1 виждате една небалансирана структурата. Защо? Втората главна категория от ляво на дясно (втората зелена кутийка) съдържа над половината от съдържанието на сайта. Трябва да се опитате да изградите структурата, като балансирана пирамида. Моят съвет е да я разпределите между 2 и 7 главни секции в зависимост от съдържанието на сайта. Никоя отделна секция не трябва да е повече от два пъти по-голяма от друга секция.

Ползата от използването на графичен модел на структурата е добро решени, за да се тества дали е оптимална. Понякога използвам и чертежи на дъска или книжни носители.

След пренареждане на структурата от Фигура 1 стигаме до тази подобрена картина.

Фигура 2

Както виждате някои страници са преместени по-нагоре, а други са премахнати. След добър анализ на структура на сайт, често се случва да се открият страници, които не са от полза на посетителите. Най-доброто решение за тях е да бъдат премахнати.

Обърнете внимание и на главната си страница. Изборът коя я да бъде тя и какво трябва да включва, също е от голяма важност.

Избор на име на отделните секции

Ако имате достатъчно съдържание, за да създадете отделна секция за него най-вероятно и други хората ще търсят тази информация. Добро решение е да използвате ключови думи, които се търсят. За тази цел трябва добре да познавате своята ниша.

Статия как да проучим ниша – конкуренцията, търсенето, възвращаемост и други фактори може да намерите тук следващата седмица

Освен  избора на имена заглавните секции и подсекции, трябва да подберем и заглавия на отделните страници. Те трябва да са кратки и описателни.

След като разбрахте основните 2 правила за добра структура на сайт, ще обърнем внимание и на други важни елементи.

Вътрешна структура на връзките

Ако се справите добре с изграждането на структурата тя трябва да има вид на пирамида. След това трябва да свържете отделните секции на тази пирамида. Те също трябва да имат пирамидална структура. Всяка една страница от голямата пирамида или малките трябва да сочи към всичките си подстраници и те към нея,  както в графика 3.

Всички подстраници на секция са със сходна тематика и доброто свързване между тях ще подобри класирането на сайта в търсачките.

Фигура 3 – Структура на вътрешните връзки

От структурата към адресите

След изграждането на новата структура,  идва ред на избор на адреси. Без значение дали използвате динамични  или статични адреси, те трябва да описват съдържанието на страниците си и да не бъдат прекалено дълги. Ако сте избрали ключовите думи, за които искате да се класирате, може да включите по-важните в адресите.

Важни фактори при избор на адреси

 • Ако използвате няколко думи,  ги разделете с тире
 • Не използвайте големи и малки букви
 • Не използвайте числа за имена на адреси – посетителите няма да ги запомнят
 • Адресът е желателно да е лесен за запомняне
 • Винаги редиректвайте старите си страници към новите адреси с 301 редирект – по този начин ще придадете авторитета им за търсачките.
 • Избягвайте дублираното съдържание – едно и също съдържание на различни адреси
Заключение:
Добрата структура  е необходима за SEO оптимизацията. Тя позволява на посетителите и на търсачките да намират съдържанието на сайта.
Добрата структура е разделена на равни категории и страниците в нея са тематично свързани.
Използването на правилни адреси, помага за класирането в търсачките и улеснява запомнянето им от посетителите.
 • структура на сайт
 • дървовидна структура
 • как се описва структура на сайт
 • структура
 • структура на екологичен сайт
 • най-добрата страница
 • СТРУКТУРА НА САЙТА
 • модел на структура б4
 • структура на електронен сайт
 • структура на отвеждаща страница

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *