skip to Main Content

Как да поправите грешката при установяване на връзка с база данни в WordPress

Виждате ли съобщението „Грешка при установяване на връзка с база данни“ на уебсайта си WordPress? Това е фатална грешка, която прави вашия уебсайт WordPress недостъпен за потребителите.

Тази грешка възниква, когато WordPress не е в състояние да осъществи връзка с базата данни. Редица неща могат да повлияят на връзката ви с базата данни WordPress, което затруднява проблемите на начинаещите.

В тази статия ще ви покажем как лесно да поправите грешката при установяване на връзка с база данни в WordPress.

Коригиране на грешката в връзката към базата данни в WordPress

Какво причинява грешка при установяване на връзка с база данни в WordPress?
Проблемът с „Грешка при установяване на връзка с база данни“ може да бъде причинен от неправилна информация за базата данни в настройките ви на WordPress, повредена база данни или неотговарящ сървър на база данни.

Грешка в връзката към база данни в WordPress

А на базата данни е софтуер, което го прави лесен за съхранение, организиране и извличане на данни в друг софтуер.

Като система за управление на съдържанието WordPress използва база данни, за да съхранява цялото ви съдържание и други данни на уебсайта. След това се свързва към базата данни всеки път, когато някой посети вашия уебсайт.

WordPress се нуждае от следната информация за свързване към базата данни:

Име на базата данни
Потребителско име за база данни
Парола за база данни
Сървър на база данни
Тази информация се съхранява във вашия конфигурационен файл на WordPress, наречен wp-config.php .

Ако някой от тези елементи е неправилен, WordPress няма да се свърже със сървъра на вашата база данни и ще видите грешката „Грешка при установяване на връзка с база данни“.

Това е една от най -често срещаните грешки в WordPress . Освен неправилни идентификационни данни, тази грешка може да се появи и ако сървърът на базата данни не работи или файловете на базата данни са повредени.

Нека да разгледаме как да коригираме грешка при установяване на проблем с връзката с база данни в WordPress с поетапно отстраняване на проблеми.

 1. Проверете вашите идентификационни данни на базата данни на WordPress
  Най-честата причина за грешка във връзка с база данни в WordPress са неправилни идентификационни данни на базата данни. Ако наскоро сте преместили сайта си в WordPress на нов хост , тогава това може да е най-вероятната причина.

Данните ви за базата данни на WordPress се съхраняват във файла wp-config.php. Това е конфигурационният файл на WordPress, който съдържа важни настройки за WordPress, включително информация за базата данни.

Ако не сте редактирали файл wp-config.php преди, тогава разгледайте нашето ръководство за редактиране на wp-config.php файла в WordPress.

Ще търсите следните редове във файла wp-config.php.

// ** MySQL settings – You can get this info from your web host ** //
/** The name of the database for WordPress / define( ‘DB_NAME’, ‘database_name_here’ ); /* MySQL database username / define( ‘DB_USER’, ‘username_here’ ); /* MySQL database password / define( ‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’ ); /* MySQL hostname */
define( ‘DB_HOST’, ‘localhost’ );
Трябва да се уверите, че информацията за името на базата данни, потребителското име, паролата и хоста на базата данни е правилна.

Можете да потвърдите тази информация от таблото за управление на вашия хостинг акаунт в WordPress . Просто влезте в хостинг акаунта си и кликнете върху MySQL бази данни в секцията с база данни.

Информация за база данни

Това ще ви отведе до страницата за управление на базата данни във вашия хостинг панел за управление. От тук можете да разберете името на вашата база данни и потребителското име.

Име на базата данни и потребителско име

По-долу ще намерите потребителите на базата данни и връзки за промяна на потребителската парола.

Промяна на потребителска парола на базата данни

След като потвърдите името на вашата база данни, потребителското име и паролата, можете да промените тази информация във вашия wp-config.php файл, ако е необходимо.

След това опитайте отново да посетите уебсайта си, за да видите дали грешката в връзката с базата данни е отишла.

Ако все пак можете да видите грешката, това означава, че нещо друго не е наред. Продължете да четете за още стъпки за отстраняване на проблеми.

 1. Проверете информацията за хоста на вашата база данни
  Ако сте уверени, че името на вашата база данни, потребителското име и паролата ви са правилни, тогава можете да се уверите, че използвате правилната информация за хоста на базата данни.

Повечето хостинг компании в WordPress използват localhost като хост на вашата база данни. Въпреки това някои управлявани WordPress хостинг компании използват отделни сървъри за хостване на бази данни. В този случай информацията за хоста на вашата база данни няма да е localhost.

Трябва да се свържете с вашата хостинг компания WordPress, за да потвърдите информацията за хоста на вашата база данни.

 1. Поправете WordPress база данни
  Ако получавате различна грешка в wp-admin, например, нещо като „Една или повече таблици на база данни не са налични. Базата данни може да се наложи да бъде поправена ”, тогава ще трябва да поправите вашата база данни.

Можете да направите това, като добавите следния ред във вашия wp-config.php файл. Не забравяйте да го добавите точно преди „Това е всичко, спрете редактирането! Честит блог ‘ред wp-config.php.

define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);
След като направите това, можете да видите настройките, като посетите тази страница: http://www.yoursite.com/wp-admin/maint/repair.php

Поправете база данни WordPress

Забележка: потребителят не е необходимо да влиза в системата, за да влезе в страницата за поправяне на база данни. След като приключите с поправянето и оптимизирането на вашата база данни, не забравяйте да премахнете този код от вашия wp-config.php.

 1. Проверете дали вашият сървър на база данни е изключен
  Ако всичко изглежда правилно и WordPress все още не може да се свърже с базата данни, тогава вашият сървър на база данни (MySQL сървър) може да не е в състояние.

Това може да се случи поради натоварен трафик на сървър. По принцип вашият хост сървър просто не може да се справи с натоварването (особено когато сте на споделен хостинг ).

Вашият сайт ще стане наистина бавен и за някои потребители дори може да изведе грешката. Така че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се свържете по телефона или да говорите на живо с вашия хостинг доставчик и да ги попитате дали вашият MySQL сървър е отзивчив.

Ако имате други уебсайтове, работещи на същия сървър, тогава можете да проверите тези сайтове, за да потвърдите, че вашият SQL сървър не е в състояние.

Ако нямате друг сайт в същия хостинг акаунт, просто отидете на хостинг таблото си и се опитайте да получите достъп до phpMyAdmin и да свържете базата данни.

Ако можете да се свържете, тогава трябва да проверим дали потребителят на вашата база данни има достатъчно разрешение. Създайте нов файл, наречен testconnection.php и поставете следния код в него:


Не забравяйте да замените потребителското име и паролата. Вече можете да качите този файл на вашия уебсайт и да получите достъп до него чрез уеб браузър.

Ако скриптът се свърже успешно, това означава, че вашият потребител има достатъчно разрешение и има нещо друго, което не е наред.

Върнете се към вашия wp-config файл, за да се уверите, че всичко там е правилно (повторно сканиране за грешки в печата).

Други решения, които са работили за потребителите
Ако гореспоменатите съвети за отстраняване на неизправности не успяха да коригират грешката във връзка с базата данни на вашия уебсайт, тогава можете да опитате тези допълнителни стъпки.

Отчетени от нашите потребители, тези стъпки са помогнали на някои потребители да разрешат грешката във връзка с базата данни на своите уебсайтове.

 1. Актуализирайте URL сайта на WordPress

Опитайте да актуализирате URL сайта на WordPress, като използвате phpMyAdmin. Просто отворете phpMyAdmin от таблото за управление на хостинг акаунта си и изберете вашата база данни WordPress.

Изпълнение на SQL в phpMyAdmin

След това кликнете върху SQL менюто в горната част и въведете следната заявка MySQL.

UPDATE wp_options SET option_value=’YOUR_SITE_URL’ WHERE option_name=’siteurl’
Не забравяйте да предоставите свой собствен URL адрес на сайта и да промените wp_options в името на вашата собствена таблица, тъй като може би сте променили префикса на таблицата WordPress .

 1. Рестартиране на уеб сървър

Потребителите на специализирани сървъри, локален сървър и виртуални частни сървъри (VPS) могат да се опитат да рестартират своите сървъри.

Това ще рестартира вашия уеб и сървър на база данни, което може да поправи някои временни бъгове, причиняващи грешката.

 1. Помолете за помощ

Ако всичко друго се провали, може да се наложи да се свържете с вашата уеб хостинг компания. Всички добри WordPress хостинг компании ще ви помогнат да отстраните проблема, да ви насочат в правилната посока или дори да го отстранят.

Можете също да наемете разработчици на WordPress от Codeable, които могат да ви помогнат да коригирате този проблем за разумни цени. Най-хубавото е, че тези разработчици са високопроверени от екипа на Codeable, така че знаете, че на тях може да се вярва.

Надяваме се тази статия да ви помогне да поправите грешката при установяване на връзка с база данни в WordPress. Можете също така да искате да видите нашето ръководство за отстраняване на проблеми в WordPress за съвети за решаване на проблеми с WordPress самостоятелно.

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *