skip to Main Content

Как да си купя име на домейн (9 професионални съвета)

Често чуваме от читателите, които искат да купят име на домейн, което вече е взето.

Ако сте в това положение, тогава може би се чудите как да се справите с получаването на име на домейн, което някой вече притежава.

Най-лесното решение би било да се намери друго подходящо име на домейн. Обаче понякога това може да не е най-добрият вариант.

В тази статия ще споделим нашите експертни съвети как да купите взет домейн и ще ви дадем някои вътрешни съвети за какво да внимавате. Ще обхванем и няколко доказани стратегии, които можете да използвате, ако вашият домейн не е наличен.

Съвети за закупуване на взето име на домейн

Забележка: За разлика от други ръководства в интернет, този ресурс се основава на нашия действителен колективен опит за закупуване на премиум домейни. Похарчихме някъде от няколкостотин до няколко милиона долара за закупуване на премиум домейни и създадени бизнес сайтове.

Основите на закупуването на вече взето име на домейн
Всички уебсайтове се нуждаят от име на домейн. Това е адресът на вашия уебсайт в интернет. Вижте нашето ръководство за начинаещи за това как работят имената на домейни, ако не сте 100% сигурни какво всъщност е име на домейн.

Можете да регистрирате ново име на домейн за около $ 10 – $ 15 от всеки от водещите регистратори на домейни . Като алтернатива дори можете да получите безплатно име на домейн, когато се регистрирате с хостинг компании като Bluehost , Dreamhost и т.н.

Но какво ще стане, ако името на домейна, което искате, вече е взето?

В този случай имате две възможности: измислете различно име или купете това, което наистина искате от сегашния му собственик.

Купуването на взето име на домейн от човек, който вече е регистриран, може да бъде чудесен ход за вашия бизнес.

Важно е обаче да се пазите от рискове и измами, за да не губите време или пари. Ето защо сме събрали тези съвети как да купим взет домейн възможно най-безопасно.

Какво трябва да вземете предвид преди да купите име на домейн
Един ключов въпрос, който трябва да си зададете е дали искате да закупите име на домейн самостоятелно или утвърден уебсайт.

Закупуването на уебсайт, ако е такъв, който има постоянен опит в печеленето на пари, може да бъде чудесен пряк път. Тя ви позволява да получите бизнес, който прави пари, веднага, вместо да се налага да изграждате такъв от нулата.

Въпреки това, ще бъде много по-скъпо да закупите уебсайт, отколкото просто име на домейн. Ще имате и повече рискове и правни задължения, които трябва да вземете предвид.

Как всъщност да купя взето име на домейн
Има два основни маршрута за закупуване на имена на домейни, които вече са взети:

Частен подход към собственика на името на домейна и съгласие за продажбата
Потърсете името в пазарите на домейни.
Първият метод избягва да включва трета страна в продажбата и може да успеете да убедите собственика си към по-благоприятно ценообразуване.

Ако името на домейна вече има уебсайт с форма за контакт , тогава можете да го използвате, за да се свържете със собственика на сайта.

Освен това можете да го търсите с помощта на инструмента Domain WHOIS . Възможно е да получите данни за контакт на собственика от данните за домейна там.

Вторият метод е да се търси името, като се използват онлайн пазари на домейни . Тук много собственици на домейни отиват да продават своите имена на домейни.

Препоръчваме да използвате Domain.com . Това е едно от най-добрите места за регистриране на име на домейн или закупуване на име на домейн за продажба.

Просто потърсете името на домейна, което търсите, за да видите дали то е достъпно за продажба.

Търсене на Domain.com

Имената на домейни, които вече са взети, могат да бъдат маркирани като първокласно име на домейн с по-висока цена. Ако намерите името на домейна, посочено там, можете да го добавите в количката и да продължите с плащането.

Можете да опитате няколко пазара на домейни като Sedo, Flippa и т.н., за да видите дали домейнът е обявен за продажба там.

Ако името на домейна не е посочено никъде, то вероятно не е достъпно за продажба. Все още можете да опитате първия метод за приближаване на собственика с вашата оферта.

Като се има предвид, нека да разгледаме съветите как да сме сигурни, че купувате безопасно вашето име на домейн.

Съвет 1. Избягвайте вместо това да използвате различно разширение
Разширения за име на домейн

Ако установите, че вашето име на домейн е взето, когато използвате .com, може да се изкушите да използвате различно разширение на домейна като .net или .org.

Това обаче може да доведе до проблеми, тъй като хората могат да забравят името на вашия домейн и да го въведат в .com или .org.

Можете дори да се сблъскате с правни проблеми, ако собственикът на .com твърди, че се опитвате да нарушите името на марката им. Това е особено важно, ако са го регистрирали като запазена марка.

Разкриваме повече за това, защо се нуждаете от .com домейн в нашата статия за това как да изберете най-доброто име на домейн .

Съвет 2. Проверете дали името на домейна не е регистрирана търговска марка
Търговска марка и авторски права

Ако името на домейна е регистрирана търговска марка на съществуващ бизнес, тогава може да се наложи да премахнете уебсайта си напълно офлайн в бъдеще.

Добре е да направите бързо търсене в базата данни на търговските марки в САЩ, за да проверите дали името на вашия домейн вече се използва от друга компания. Можете също така да искате да проверите и локални бази данни.

Дори име на домейн, което използва търговска марка в него, може да бъде проблем. Например, не можете да използвате думата „WordPress“ в името на вашия домейн .

Съвет 3. Не се привързвайте твърде емоционално
Стартирането на нова онлайн бизнес идея е вълнуващо. Тъй като вашето име на домейн играе решаваща роля, е лесно да се привържете емоционално към конкретно име.

Въпреки това трябва да сте интелигентни и рационални относно всички решения за финансови инвестиции, включително това.

Препоръчваме да държите опциите си отворени и да се огледате за множество имена на домейни или поне да им обърнете сериозни съображения.

Това ще ви помогне в преговорите, така че можете да получите най-добрата сделка, без да плащате за вашето име на домейн.

Не забравяйте, че цената на имената на премиум домейни може да варира от няколкостотин долара до няколкостотин хиляди долара.

Наличието на опции се уверете, че в крайна сметка не плащате огромна сума пари за име на домейн, което наистина не е по-добро от нещо друго, което беше 1/10 от цената.

Съвет 4. Проверете дали уебсайтът някога е създаден там
Преглед на историята на уебсайта на име на домейн с помощта на машината WayBack

Уверете се, че проверявате историята на уебсайта с помощта на Wayback Machine . Възможно е името на домейна да е било използвано от някой друг.

Добре е, ако името на домейна е било използвано преди, но искате да сте сигурни, че не е било използвано за злонамерена, спам или незаконна дейност.

Това може да навреди на репутацията на вашия бизнес и дори да доведе до правни проблеми в бъдеще. Ако в домейна има наказание от Google, тогава това може да отнеме много работа и ресурси за заличаване.

WayBack Machine също е интелигентен начин за намиране на информация за собственика на домейн.

Съвет 5. Разберете какво си струва домейнът
Оценка на домейна

Ценообразуването на домейни е сложно. Ако сте нови в закупуването на домейни, тогава можете да се чудите дали цената, която ви котира, е сделка, изваждане или нещо между тях.

Е, истината е, че няма стандартен регламент за ценообразуване на премиум домейн. Продавачите самостоятелно решават цената и от вас зависи като купувач да решите дали си струва инвестицията.

Премиум имената на домейни могат да варират от няколкостотин долара до няколкостотин хиляди долара. Някои редки имена на премиум домейни дори влизат в обхвата на милиона долара.

Ако сте нов, тогава можете да използвате инструмент като EstiBot, за да получите обща представа за това какво може да струва домейнът.

Отказ от отговорност: Автоматичните оценки на имена на домейни не са непременно много точни, но те показват подобни данни за продажбите на домейни, които са полезни.

Ако домейнът е с твърде висока цена (и често ще бъде), тогава ще трябва да сте готови да търгувате. Не започвайте, като предлагате максимума, който бихте искали да вземете предвид. Вместо това започнете на по-ниска цена с очакването, че най-вероятно ще се срещнете наполовина.

Имайте предвид, че има ограничение за това колко нисък ще бъде продавачът. Не очаквайте някой да приеме 500 долара, ако първоначално поиска 20 000 долара.

Въпреки това, че някой поиска 20 000 долара, не означава, че и вие трябва да ги срещнете наполовина. Често сме си осигурили сделки с домейни от $ 20 000 в диапазона от $ 3k – $ 6k.

Съвет 6. Знаеш точно какво купуваш
Оценявайте подробности

Уверете се, че знаете точно какво ще получите. Дали само името на домейна, който купувате? Или купувате и уебсайт? Ако купувате уебсайта, включва ли това цялото съдържание?

Създадените уебсайтове могат да използват много различни плъгини и инструменти, за които собственикът има лицензи. Малко вероятно е тези лицензи да бъдат прехвърлени към вас заедно с продажбата, така че ще трябва да сте готови да ги закупите сами.

Също така ще искате да сте наясно дали получавате активи като данните от списъка с имейли на уебсайта .

Ако името на домейна или уебсайт е голяма покупка, тогава определено трябва да имате адвокат, който да състави договор за вас. Консултирайте се с някой, който е експерт в правото на интелектуална собственост.

Дори и да правите малка покупка, не забравяйте да получите най-малко писмени детайли най-малко.

Бонус: попитайте дали собственикът има достъп до съществуващи акаунти в социалните медии за името на домейна, така че можете да получите това като част от сделката.

Съвет 7. Уверете се, че купувате от собственика на домейна
Измама

Представете си това. Предавате парите си за име на домейн, само за да установите, че домейнът е откраднат. Никога повече не виждате парите си и не сте легален собственик на домейна.

Това е сценарий на кошмар, но за съжаление може да се случи. Добра първоначална проверка е използването на инструмент като DNS пътеки, за да видите дали е имало скорошни промени в DNS записите. Ако видите нещо странно, тогава поискайте обяснение.

Ако всичките ви контакти със собственика на домейн са били чрез имейл, си струва да получите телефонен номер, така че всъщност да говорите с тях. Електронните акаунти могат да бъдат хакнати и имейл адресите могат да бъдат фалшифицирани.

Съвет 8. Използвайте Escrow за прехвърляне на парите
Escrow

Може да сте изнервени от закупуването на име на домейн, особено за значителна сума. Ами ако продавачът вземе парите ви и не предаде името на домейна?

Най-доброто решение е да използвате сайт като Escrow.com . Вие давате парите си на сайта и те го държат сигурно, докато потвърдите, че сте получили името на домейна. В този момент те предават парите на продавача.

Escrow.com се използва за закупуването на някои изключително известни имена на домейни, включително Twitter.com, Gmail.com, WordPress.com и други. Имайте предвид, че ще трябва да платите такса на Escrow.com.

Важно: Не правете пряк път тук и се опитайте да спестите от такси за Escrow. Ние винаги използваме Escrow за покупки на домейни, освен ако собственикът на домейна не е готов да прехвърли домейна към нас преди да получи плащания. Повярвайте ни, не си заслужава риска!

Съвет 9. Помислете как да подредите желания от вас домейн
Всеки ден хиляди имена на домейни изтичат и не се подновяват или регистрират. Много фирми не успяват да излязат или собствениците на домейна губят интерес.

В някои случаи собственикът може просто да забрави да пререгистрира домейна.

Не е нужно да гледате името на домейна, за да видите кога предстои да изтече. Вместо това има много услуги, които ще следят името на домейна от ваше име. Те автоматично ще се опитат да го регистрират в момента, в който е наличен.

Можете да използвате GoDaddy за поръчки на домейни. Има и много други сайтове, които предлагат подобна услуга.

Проблемът с обратното подреждане е, че може да не работи изобщо. Собственикът на домейна може да поднови името на своя домейн или някой друг може да е направил поръчка пред вас, на която ще бъде даден приоритет.

Финални мисли + Алтернативни стратегии
Купуването на вече взето име на домейн не е лесно и процесът може да отнеме от няколко дни до няколко месеца. И ако собственикът не иска да продаде, тогава дори може да отнеме години, за да ги убеди.

Ето защо винаги препоръчваме да имате няколко възможности, когато търсите домейни. Можете да използвате генератор на имена на домейни като Nameboy, за да измислите идеи.

Ето няколко хитри съвета, които могат да ви помогнат да измислите алтернативи:

Добавете глагол към ключовата си дума – например: getpocket.com, getcloudapp.com и tryinteract.com
Разширете марката си с ключова дума – например: invisionapp.com, gogoair.com и др. Помнете, че Tesla не е притежавал tesla.com, така че те започнаха с TeslaMotors.com. Buffer не притежава buffer.com, така че те използват bufferapp.com в началото.
Използвайте съкращения – например: wpbeginner.com, wpforms.com и т.н.
Използвайте уловна фраза или прилагателно – например: optinmonster.com, trustpulse.com, monsterinsights.com и т.н.

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now ButtonОбади ни се сега