skip to Main Content

Реклама във Facebook и съвети за една успешна интернет рекламна кампания

За тези от вас, които не са запознати, популярният сайт Facebook предлага от доста време възможността да се рекламира на неговите страници.

Кратък обзор на основните форми, под които бихте могли да рекламирате във Facebook:

 • Текстова реклама, състояща се от кратко заглавие, описание и лого в размер до 110х80 пиксела
 • Банери 160х600
 • Страници, посветени на вашата марка

Възможностите за заплащане, които тази платформа ви предлага са 2: заплащане на клик или на показване на вашата реклама. При реклама на клик, минимумът е 0.01$, а при реклама на 1000 показвания той е 0.10$.

Кое от двете е по-ефективно, кое от двете отговаря по-добре на вашите цели, е изключително зависимо от посланието, което искате да предадете на своята аудитория. Аз лично работя от 6 месеца с тяхната рекламна площадка като най-големия рекламодател на текстови реклами, и до момента, за мен, ефективността на заплащането на клик е по-голяма от колкото на показване на рекламата. Причината за това си обяснявам с факта, че подобни сайтове, реализират огромен брой импресии дневно и в този смисъл е въпрос на чиста математика колко ще платите за един клик или за 1000 показвания. Факт е също така,
че рекламите, при които съм плащал за показване, винаги са имали по-голям брой импресии от тези на клик. Това разбира се е в интерес на Facebook.

Важно е да отбележа, че моята цел винаги е била да реализирам максимален брой посетители и кликове.

Всеки рекламодател, който би искал сам за себе си да разбере кое е по-изгодно, би могъл да направи това едва след като проведе няколко теста със двете възможности. Функцията, която би могъл да използва за да разреши това уравнение е следната:

Пример:

Вашият дневен рекламен бюджет е 50 долара.

Опция на клик: нека предположим че изберете 10 долар цента за вашият максимум на клик. На ден бихте могли да реализирате 50/0.1 = 500 посетителя на вашият сайт или страница в Facebook.
Важно е да се отбележи, че тук няма значение колко пъти е била показана вашата реклама. Това може да означава, че само след около 200 000 показвания вашяит бюджет за деня е свършил.

Опция на показване: нека отново предположим че изберете 10 долар цента като максимум, който сте готови да платите за 1000 показвания на вашата реклама. Тук важи точно обратното на описаното за рекламата на клик.

А именно: Със бюджет от 50 долара и 0.10 цента за 1000 показвания, вие ще реализирате 500 000 показвания. Това обаче не означава, че ефективно са ви посетили 500 потребителя. Това може разбира се и да означава, че са кликнали 1000 посетителя. При този случай вие сте спечелил във своя избор да рекламирате, заплащайки за показване на рекламата, не на клик върху нея.

Бих искал отново да подчертая, че вашият избор наистина зависи от целта на рекламната кампания.

В Белгия, където аз работя, за да публикувате банер реклама на страниците на Facebook, трябва да се обърнете към Microsoft.
Симпатягите от Microsoft,които успяха да спечелят битката с още по-големите симпатяги от Google за рекламното пространство в Facebook, са именно тези, които отговарят за банер позициите. Предполагам, че това е така и във България.

Какво ви предлага Facebook като инструменти за по-целенасочено таргетиране на вашата реклама?

Предполагам за никой не е тайна, че подобни сайтове разполагат с огромно количество информация, за това кои сме ние, какво харесваме, къде пътуваме, какъв език говорим, дали сме в отношения с някой, години, пол…

Веднъж рекламирах за мой клиент, сайт за запознанства, и трябваше изрично да таргетирам хора, които не са задали в своя профил, че са във отношения със някой. Това показва, че все пак има там някой от другата страна на жицата, който следи за качеството на рекламата и т.нат. user experience. Не е много етично да предлагаш на някой да си намери приятелка, когато той току що е публикувал снимки от меденият си месец…

И така, Facebook предлага следните инструменти:

 • възрастова група
 • пол
 • ниво на образование
 • социален статус ( женен, омъжена, сам(а), сгоден(а).. )
 • интересува се от жени/мъже

Любопитен факт е в момента на писане на тази статия, вие можете да достигнете до над 150 000 българи, членове на този сайт.

Тук е важно да се отбележи, че според целите на вашата кампания, таргет групата ще бъде много по-малка от 150 000, но това разбира се е за ваше добро. Съгласете се, че не е логично да рекламирате нова авто-каско застраховка на хора под 18 год. ( < 134 000 ) След като вашата реклама е онлайн, вие разполагате със статистика за това колко пъти е била показана вашата реклама ( дори и да плащате на клик ), и колко заплащате за клик/показване. Facebook, също като Google, се стреми към едно оптимално преживяване за своите потребители и изчислява цената, която заплащате във функция от няколко фактора:

 • популярност на рекламата ( това колко посетителя са кликнали на нея, независимо от модела, по който заплащате )
 • стойността на вашият максимум на заплащане
 • нещо, което Google не предлага: посетителите имат опцията да гласуват за вашата реклама в позитивен и негативен смисъл. Те биха могли да я одобрят като интересна и свързана с техните интереси, или точно обратното. Реклама, която твърде много е била гласувана като негативна, бива оскъпена или спряна от администраторите. Имал съм 2 подобни случая 🙂

В този смисъл, вие можете да заплатите цена, по-ниска от максимума, който сте задали.

Дали да рекламирам във Facebook? Про и контра:

Про:

 • потребителите на подобни сайтове са хора с мнение, хора активно общуващи по интернет и с разностранни интереси
 • потребителите на подобни сайтове са също така хора, със повече от средни умения в областта на интернет
 • социалните мрежи като Facebook предлагат една изключително силна форма на реклама, позволявайки ви да ангажирате своите евентуялни клиенти по един интерактивен, модерен и силно таргетиран начин
 • в случай, че вашата реклама допадне на посетителите, вие имате огромният шанс да спечелите много повече от просто едни 1000 посетителя.
 • името и марката ви биха могли да достигнат до още по-голям брой заинтересовани потребители, в следствие на реклама от уста-на-уста, коментари и мнения, които много хора ще прочетат за вас

Успешни примери за ангажиране на аудиторията чрез този интересен интернет маркетинг канал са страниците на световни марки като Хайнекен, Карлсберг, Найк…

Контра:

 • нееднократно биват социалните мрежи отхвърляни като канал за генериране на продажби. Според мнозина, хората, които са онлайн за да общуват със своите близки и приятели, не са особено заинтересовани от това да купят нещо точно в този момент
 • съществува риска при некоректно или неправилно комуникиране на вашето послание, бизнесът ви да пострада повече, отколкото би спечелил

Неуспешни примери за присъствие в подобни сайтове е например Wall Mart, който има доста страници на хора, които не са особено очаровани от тях.

Преди да решите да използвате възможностите за реклама, които Facebook ви предлага, е важно да си зададете следните ключови въпроси:

 • Каква е целта на моята реклама? Да комуникирам нов сайт/ услуга чрез максимална видимост на рекламата или специфично таргетиране на тесен кръг хора?
 • Какво ще напиша в рекламата? Изключително важно е вашето послание да бъде достоверно и атрактивно за потребителите. Евтино и лъжливо послание би могло да генерира по-голям интерес за по-кратък период, но… !
 • Какво се случва след като потребителят е на моят сайт? Това е въпрос, който много от рекламиращите почти не си задават. Убеден съм, че няколко десетки приятели от този блог биха се подписали с две ръце, че това е така

Нека погледнем тази последна точка в детайл:

Вие искате да рекламирате нова авто-каско застраховка, която според вас наистина е поне два пъти по-добра откъм условия спрямо конкурентите ви.

На пръв поглед, най-лесното което бихте могли да направите е да изпратите посетителите от вашата реклама към основната страница от вашият сайт,където те биха могли да се запознаят
със всички ваши продукти, понеже вие наистина вярвате, че си заслужават. Тук посетителя се чувства объркан, защото той очаква авто-каско информация.

Представете си обаче, че предложите модул, който да позволи на посетителите ви да изчислят своята застраховка при основните конкуренти и да сравни резултатите със вашето предложение.
Опцията да предложите и безплатна оферта, без ангажимент за закупуване, както и безплатна информативна брошура за вашият тъй интересен продукт е абсолютно задължителна!

Сега посетителя вече е имал огромна полза от това свое посещение и дори да не реши във този момент кое е най-добро за него, той (най-вероятно ) ще се сети за вас, когато трябва да закупи своята застраховка.

Още повече, че вие сте получили неговите данни в своята база данни ( той сам ги е въвел при изчислението на своята застраховка ) и това е един добър шанс за вас, чрез добре премерен емайл маркетинг,
отново да се свържете с вашият потенциялен клиент в удобен за това момент.

В заключение, нека отново насоча вашето внимание към това, че една интернет рекламна кампания не започва и приключва със чисто и прост пускане на реклами във най-големите рекламни площадки.

Вашата УСПЕШНА интернет рекламна кампания започва със въпросите:

 • Как бих могъл да съм полезен на своите посетители, как бих могъл да улесня техният избор?
 • Какво им предлагам повече от моите конкуренти?
 • Отговаря ли моят уебсайт на изискванията за навигация, бързина, коректност/годност на информацията, опции за контакт ?
 • Каква е моята цел със тази кампания: продажби, брой посетители, генериране на данни и мнения на потребителите ?
 • Какво ще направя със тези данни след като кампанията приключи?
 • Колко продажби съм способен да обслужа на едно качествено ниво ?
 • Дали рекламирам в подходящото време ? ( много хора планират своите летни ваканции още от зимата, дали да им предложа по-добри условия ако резервират рано ? )
 • Дали рекламирам на подходящото място ? ( отговарят ли посетителите на Facebook на критериите за ‘потенциялен клиент на авто-каско застраховка’ ? )
 • Способен ли съм да променя стратегията на реклама в процеса на рекламиране, ако проличи, че резултатите не са задоволителни? Какви са другите ми опции ?

Вашата УСПЕШНА интернет рекламна кампания завършва със въпросите:

 • Генерирах ли заложеният брой продажби/посетители ?
 • Детайлно проучване на статистиките на вашият сайт, за да още по-добра информираност относто какво вашите посетители са прегледали най-много/малко, откъде са дошли най-много(малко) продажби/посетители..
 • Извод от рекламната кампания и проследяване на потенциялните клиенти с техните данни за постигане на още по-добри резултати

Очевидно е, че подготовката на една рекламна кампания в интернет е изключително важна. Според много световни експерти в тази област, добрата подготовка и използването на правилните инструменти е почти сигурна гаранция за успех.

В България има не малко интернет рекламни специалисти, които биха могли да ви помогнат да постигнете желаният успех в онлайн пространството. Аз лично препоръчвам силно да се обърнете към някой от тях преди да започнете.

Съветите, които един интернет маркетинг експерт би могъл да ви даде, ще допринесат огромна полза за вашият бизнес. Интернет рекламата е много силен инструмент за достигане на вашите потенциални клиенти в точният момент, на точното място!

Възползвайте се от възможностите, които този начин на реклама ви предлага!

Очаквам с интерес вашите коментари и мнения, във връзка с тази публикация!

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *